Brandslangen

Brandslangen – Brandweerslangen

Brandslangen ook wel brandweerslangen genoemd mogen niet verward worden met brandslanghaspels. Brandslanghaspels worden vast gemonteerd in gebouwen volgens de regels van het bouwbesluit. De maximale diameter van een brandslanghaspel is 1” en de minimale opbrengst van een brandslanghaspel is vastgesteld op 21,67 liter per minuut. Brandslangen zijn plat oprolbaar en hebben doorgaans een grotere diameter dan 1” aan weerszijden zijn koppelingen gemonteerd. In Nederland wordt gewerkt met Storz koppelingen. Storz koppelingen zijn degelijk en gebruiksvriendelijk daarnaast is het mogelijk om snel brandslangen door te koppelen.

Brandweerslangen worden gebruikt voor het transporteren van veel water naar een brandhaard hierdoor is het mogelijk de brand snel en efficiënt te bestrijden. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar in brandweerslangen dit kan variëren van 1 ½” tot wel 6”. De meest gebruikte brandweerslangen zijn 2”, 2 ½” en 3”. Er zijn ook verschillende kwaliteiten leverbaar de sterkste en tevens ook de beste brandweerslangen is de volledig rubberen variant voorzien van ribbels. De brandweer gebruikt niet anders deze slangen zijn sterk en duurzaam.

Een ander type brandweerslang is de versie met een synthetisch geweven garen, de binnenzijde van de slang is van rubber en de buitenzijde is gemaakt van geweven garen met een beschermlaag. Deze brandslangen voldoen met normaal gebruik uitstekend.

Toepassingsgebieden Brandweerslangen

Brandweerkorpsen gebruiken verreweg het meeste brandweerslangen, op een tankautospuit zijn er veel aanwezig, deze slangen dienen ook echt in topconditie te zijn om een brand goed te kunnen blussen. Polmai onderhoudt al jarenlang brandslangen op een professionele manier elke slang wordt hydrostatisch beproefd en waar nodig gerepareerd. De Duitse firma Prey heeft daar een compacte testmachine voor ontwikkelt deze is door Polmai als eerste private onderneming in gebruik genomen 4 brandweerkorpsen gingen ons voor, waaronder de Brandweer van Schiphol. Ook in de scheepvaart, industrie, agrarische sector en bij evenementen worden geregeld brandslangen gebruikt.

Onderhoud Brandslangen – Brandweerslangen

Brandweerslangen moeten goed onderhouden worden om ze in topconditie te houden. Bij een inzet moet er immers blindelings op vertrouwd kunnen worden. Brandweerslangen worden getest onder druk dit kan variëren per situatie of specifieke eis van een klant. Naast de druktest wordt ook de conditie van de koppeling bekeken en waar nodig zal de Storz afsluitring worden vervangen, deze kan zijn gescheurd of uitgedroogd.

Brandslangen bendelen

Door middel van bendelen worden de tules van de Storz koppelingen aan de brandslang bevestigd. Een brandslang bendelen is vakwerk en dient met de nodige aandacht uitgevoerd te worden.

Wanneer een brandslang niet correct is gebendeld bestaat de kans dat de koppelingen van de brandslang klappen. Bij voorkeur wordt een bendeling gemaakt met RVS bendeldraad dit is extra sterk en geeft geen corrosie op de bendeling. Een goede bendeling wordt gemaakt op een bendelmachine, Polmai beschikt over de laatste nieuwe “state of the art” bendelmachine van Prey.

De Duitse firma Prey is sinds 1892 toonaangevend op het gebied van test- en bendelapparatuur voor brandslangen.