Reddingsvesten

Levering, certificering & onderhoud voor alle scheepvaart toepassingen.

Het gebruik van reddingsvesten wordt steeds meer aangeraden en zelfs verplicht gesteld in de professionele scheepvaart en bij terminals waar schepen komen laden en lossen. Dit is niet zo vreemd want reddingsvesten kunnen mensenlevens sparen, wanneer je gewond of bewusteloos in het water valt kom je in ieder geval weer boven. Een automatisch opblaasbaar reddingsvest zorgt ervoor dat je houding in het water gecorrigeerd wordt. Het gezicht van de drenkeling komt altijd boven je wordt in het water omgedraaid. Het is een verplichting voor fabrikanten van reddingsvesten dat dit binnen 5 seconden gebeurd.

Reddingsvest inclusief AIS (Automatisch Identificatie Systeem)?

Veilig werken op het water wordt steeds belangrijker een grote stap voorwaarts is gezet met de nieuwe Smartfind S20 AIS MOB baken.
Hiermee is het mogelijk om een MOB slachtoffer snel terug te vinden in weer en wind en als het donker is. De praktijk wijst uit dat een drenkeling in het donker moeilijk te lokaliseren is, dit wordt met de Smartfind S20 AIS een stuk makkelijker.

Na een lange intense ontwikkeling en testfase is het zo ver, een reddingsvest met een drijfvermogen van 275N voorzien van een AIS MOB baken. De Smartfind S20 neemt geen extra plaats in het reddingsvest in en zit nergens in de weg zodat een gebruiker geen last heeft tijdens de werkzaamheden.

Hoe werkt een AIS in combinatie met het reddingsvest?

Wanneer een gebruiker te water gaat wordt binnen 18 seconden een AIS SART bericht verzonden, snel daarop volgt de GPS informatie die door alle AIS gebruikers binnen VHF bereik zal worden ontvangen. Zolang de Smartfind S20 in bedrijf is wordt de GPS positie regelmatig bijgewerkt zodat de redders een betrouwbare tracking kunnen maken. Na gebruik kan de S20 worden gereset er is tevens een zelftest functie waarmee batterij verbruik kan worden gevolgd.

50N Drijfhulpmiddel– EN399

Een reddingsvest met een drijfvermogen van 50N is geen reddingsvest maar een drijfhulpmiddel. Alleen voor gebruik door geoefende zwemmers op korte afstand van de kant en in de buurt van eventuele helpers.

Dit reddingsvest is niet veilig wanneer een persoon bewusteloos in het water ligt.

100N Reddingsvest – EN395

Dit reddingsvest met 100N drijfvermogen is geschikt voor personen op binnenwateren en op beschutte plaatsen zonder noemenswaardige golfslag.

Bij bewusteloosheid is dit reddingsvest beperkt veilig, dit is sterk afhankelijk van de gedragen kleding, wanneer u zware zuigende kleding draagt zal het vest zeker niet zijn werk doen. Kies dus bij twijfel altijd zwaardere uitvoering 150N.

150N Reddingsvest – EN396

Dit reddingsvest is geschikt voor gebruikers op elk water het wordt niet geadviseerd voor op zee waar de golfslag veel hoger en heftiger kan zijn. Kies in dit geval dus altijd een 275N reddingsvest.

Het 150N reddingsvest is veilig bij bewusteloosheid. Dit type vest wordt met name in de binnenvaart veel gebruikt. We zien op dit moment wel een duidelijke verschuiving naar bewust veilig werken scheepvaartondernemingen kiezen steeds vaker voor de zwaarste 275N variant. Dit komt omdat de norm toch nog aangeeft dat het 150N reddingsvest beperkt veilig in gebruik is bij het dragen van (zware en/of) waterdichte kleding.

275N Reddingsvest – EN399

Dit reddingsvest is speciaal voor gebruikers op volle zee met hoge golfslag en onder extreem zware omstandigheden. Voor professioneel gebruik dus uitermate geschikt.

Het 275N reddingsvest is in nagenoeg alle gevallen veilig bij bewusteloosheid, ook met zware en/of waterdichte kleding, het drijfvermogen is door de 60 grams CO² patroon ook erg hoog te noemen.

Reddingsvest erkend controleren?

Wanneer er iets onverwachts gebeurd wilt u er natuurlijk wel zeker van zijn dat uw reddingsvest goed functioneert.
Reddingsvesten met drijflichamen moeten jaarlijks of minimaal 1 keer in de 2 jaar gecontroleerd worden. De bekende reddingsvest fabrikanten schrijven bij professioneel gebruik een keuringsinterval voor van 1 jaar.
Dit is ook niet zo verwonderlijk de drijflichamen kunnen sneller beschadigd raken en de inslagmechanismes en smelttabletten / -patronen krijgen meer te verduren.

Keuren van reddingsvesten

Een correcte werking van een reddingsvest is van groot belang om een leven te kunnen redden in een noodsituatie. Een goede werking hangt af van het gebruik maar zeker ook van het onderhoud.

Periodiek onderhoud is van levensbelang een gebruiker staat er niet bij stil dat een reddingsvest bloot wordt gesteld aan niet alledaagse belastingen. Een reddingsvest wordt gedragen boven de kleding in weer en wind, ook kan er schade ontstaan door mechanische belastingen. Dit valt niet altijd aan de buitenkant van een reddingsvest te zien. Bij minuscule beschadigingen op het drijflichaam werkt een reddingsvest niet meer volgens de specificaties.

Door fabrikanten worden regelmatige keuringen voorgeschreven hier moet een gebruiker zich aan houden. Een keuring van een automatisch opblaasbaar reddingsvest moet minstens iedere 2 jaar een keer worden uitgevoerd. Wanneer een reddingsvest voor professioneel gebruik wordt ingezet dan moet een keuring elk jaar worden uitgevoerd. Bij dagelijks gebruik is dat ook ten zeerste aan te raden. Elke scheepvaartonderneming heeft hierin haar eigen verplichting en verantwoordelijkheid.

Bij het keuren van een reddingsvest wordt uiteraard de lekdichtheid getest maar er zijn nog tal van andere aspecten die gecontroleerd worden zoals het activeermechanisme, het mondventiel, het bandenstelsel en het CO² patroontje wat moet dienen voor een correcte vulling van het drijflichaam.

Wanneer na het keuren van de reddingsvesten blijkt dat ze voldoen aan de specificaties van de fabrikant geven we een certificaat af. Dit certificaat kunt u tonen aan de controlerende instanties.

Ons service station is gevestigd in Barendrecht, we halen uw reddingsvesten op voor keuring in de omgeving van Rotterdam. Het is ook mogelijk om uw reddingsvesten naar ons op te sturen, na de keuring sturen we ze direct retour.

Polmai heeft alle kennis in huis om uw reddingsvesten vakkundig te kunnen onderhouden mocht u vragen hebben vernemen we dat graag.